Kwasy dla urody – dlaczego warto włączyć je do codziennej pielęgnacji?

EKSPERT Karolina Zwierkowska 19.11.2018
Słowo „kwas” jeszcze do niedawna nie kojarzyło się z pielęgnacją skóry. Jednak dziś już większość kobiet ma świadomość ich dobroczynnego działania. Nic dziwnego, stosowała je przecież sama Kleopatra.

Co to są kwasy i jak działają?

Kwasy wykorzystywane w pielęgnacji skóry nie są współczesnym wynalazkiem. Już w starożytnej Grecji stosowano maseczki na bazie mleka, które miały rozjaśniać cerę. O cudownym działaniu mleka wiedziała też Kleopatra, która uwielbiała się w nim kąpać, a kwasy w nim zawarte nawilżały, wygładzały skórę i usuwały z niej niedoskonałości. Egipcjanki przecierały także twarz cytrusami, aby nadać jej zdrowy, świeży wygląd. Jednak to, że mleko czy cytrusy swoją upiększającą moc zawdzięczają kwasom odkryto znacznie później, bo pod konie XIX wieku. W latach 90. ubiegłego stulecia kwasy weszły do powszechnego użycia. Znajdziemy je zarówno w gabinetach kosmetycznych, jak i kosmetykach codziennego użytku.

Jak działają kwasy kosmetyczne i dlaczego tak pozytywnie wpływają na skórę? Najprościej mówiąc kwasy zwiększają odległości pomiędzy komórkami naskórka, co osłabia wiązania między nimi. W efekcie warstwa rogowa naskórka ulega oddzieleniu i złuszczeniu. Tak przygotowana skóra jest gotowa na lepsze wchłanianie składników aktywnych w kosmetykach. Każdy kwas jest inny, ich zastosowanie więc jest bardzo szerokie: pomagają usuwać przebarwienia, redukują zmarszczki, działają antybakteryjnie. Dlatego są tak powszechnie stosowanymi składnikami w przemyśle kosmetycznym, dermatologicznym i farmaceutycznym.

Rodzaje kwasów i ich zastosowani

Kwasy rozróżnia się ze względu na budowę chemiczną oraz intensywność oddziaływania na skórę. Wyróżniamy kwasy alfa-hydroksylowe (AHA), beta-hydroksylowe (BHA), lipo-hydroksylowe (LHA) i poli-hydroksylowe (PHA). Oprócz tego w kosmetyce stosowane są kwasy, których nie da się przyporządkować do powyższej grupy, jest to m.in. kwas hialuronowy.

Przyjrzyjmy się najpopularniejszym kwasom i ich działaniu na skórę.

  • Kwas glikolowy - otrzymywany jest z trzciny cukrowej, znajduje się również w niektórych owocach, np. agreście, winogronach i jabłkach. To najbardziej popularny i najbardziej aktywny kwas AHA spośród stosowanych w dermatologii i kosmetyce. Łatwo i głęboko wnika w skórę. Stosowany w niskich stężeniach efektywnie nawilża ją i delikatnie złuszcza jej zewnętrzną warstwę. W silniejszych stężeniach ma działanie mocno peelingujące, co pobudza naturalne procesy regeneracyjne skóry. Stosuje się go w kremach rozjaśniających przebarwienia oraz redukujących niedoskonałości.
  • Kwas hialuronowy- obecnie najważniejszym źródłem tego kwasu są specjalne szczepy bakterii. Kwas hialuronowy nazywany jest „eliksirem młodości” i często kojarzy się z produktami opóźniającymi procesy starzenia skóry. Nie bez powodu jest bardzo popularnym i pożądanym składnikiem kremów przeciwzmarszczkowych.
Kwas hialuronowy występuję w skórze, a jego podstawową funkcją jest wiązanie wody. Codziennie ulega naturalnemu rozpadowi (tracimy go około 30%), ale zostaje zastąpiony nowymi cząsteczkami. Jednak z wiekiem zdolność organizmu do wytwarzania kwasu hialuronowego maleje, dlatego zaczyna go brakować w skórze. Co za tym idzie, skóra staje się przesuszona, wiotka, a na jej powierzchni pojawiają się zmarszczki. Warto więc uzupełniać niedobory kwasu hialuronowego poprzez stosowanie kremów z jego zawartością.

  • Kwas mlekowy- powstaje jako efekt fermentacji cukru znajdującego się w mleku, a proces ten przeprowadzany jest przy udziale bakterii. Znajdziemy go w fermentowanych produktach mlecznych (jogurt, maślanka), a także w kiszonkach. Należy do grupy kwasów AHA.
Kwas mlekowy ma szerokie zastosowanie. Działa złuszczająco i dezynfekująco, hamuje także rozmnażanie bakterii. Jest więc świetnym składnikiem kremów redukujących niedoskonałości skóry, zaskórniki, odblokowujących pory. Nie wysusza przy tym skóry, wręcz przeciwnie – ma silne działanie nawilżające.

  • Kwas salicylowy - jest jedynym kwasem beta-hydroksylowym stosowany w kosmetyce. Pozyskiwany jest z drzewa różanego, malin, liści brzozy, kwiatów rumianku oraz kory wierzby.
To kolejny kwas, który jest bardzo popularnym składnikiem kremów na niedoskonałości skóry i trądzik. Ma silne działanie złuszczające, przenika przez warstwę sebum na skórze i wnika w jej głębokie struktury. Usuwa zanieczyszczenia, zwęża i oczyszcza pory. Ma dodatkowo właściwości przeciwgrzybiczne, antyseptyczne i przeciwzapalne.

  • Kwas askorbinowy- to bardzo powszechny i mający wiele zastosowań składnik. Należy do grupy poli-hydrokwasów. Jest jednym z najlepiej przebadanych składników kosmetycznych, ma bardzo duże znaczenie w pielęgnacji skóry. Forma L kwasu askorbinowegoto znana wszystkim witamina C.
Kwas askorbinowy rozjaśnia przebarwienia, daje efekt rozświetlenia skóry i poprawia jej koloryt. To także silny i bardzo efektywny antyoksydant, zwalcza wolne rodniki i spowalnia procesy fotostarzenia skóry.

Witamina C jest polecana dla osób w każdym wieku.  Działa zarówno prewencyjnie na powstawanie zmarszczek, jak i spłyca już istniejące.

  • Kwas nikotynowy - choć nie kojarzy się nam ze zdrowiem i pielęgnacją, ma bardzo korzystne działanie na skórę. Bardziej powszechnie znany jest jako witamina B3. Występuje w dwóch formach – jako kwas (niacyna) oraz amid kwasu nikotynowego (niacynamid). Organizm ludzki nie potrafi sam jej wytwarzać, konieczne jest dostarczanie jej z zewnątrz. Niedobór witaminy B3 w pierwszej kolejności objawia się na skórze - staje się ona szorstka i zaczerwieniona.
Niacynamid to niezwykle cenny składnik kosmetyczny. Zmniejsza utratę wody, wpływa na regenerację naskórka, stymuluje produkcję kolagenu. Jest także silnym przeciwutleniaczem, chroni skórę przed promieniowanie UV. Stosuje się go więc zarówno w pielęgnacji cery suchej, jak i tłustej, trądzikowej i naczynkowej, wrażliwej i skłonnej do przebarwień.

Pomimo tak dobroczynnego działania, niacynamid nie jest częstym składnikiem kremów pielęgnacyjnych do twarzy. Dlatego warto poszukać produktów, które mają go w swoim składzie. 

Środki ostrożności przy stosowaniu kuracji kwasami

Kwasy są coraz bardziej popularne i coraz częściej wykorzystuje się je w kosmetyce. Ich pochodzenie jest naturalne – znajdziemy je w owocach czy nabiale. Istnieje niewielkie ryzyko, że wywołają reakcję alergiczną. Mogą je stosować osoby w każdym wieku i z każdym rodzajem cery. Wydaje się więc, że nie mogą nikomu zaszkodzić. Jednak jak wszystkiego, należy używać ich rozsądnie i pamiętać o środkach ostrożności.

Przy stosowaniu produktów zawierających kwasy konieczne jest przestrzeganie zasad pielęgnacji. Skóra po ich zastosowaniu jest często wrażliwa i podatna na wpływ czynników zewnętrznych. Kwasy działają złuszczająco, warstwa rogowa więc już jej nie chroni. Największym wrogiem skóry po zastosowaniu kwasów jest słońce. Dlatego należy pamiętać o używaniu ochrony w postaci kremów z wysokim filtrem UV.

Jeśli nie mamy pewności, jaki kwas jest najlepszy na nasze problemy skórne, warto zasięgnąć porady w gabinecie kosmetycznym.

 

Zobacz również

EkspertKarolina Zwierkowska
30.01.2019

Dieta dla urody - co jeść zimą, by skóra zachowała promienny wygląd?

czytaj więcej
EkspertKarolina Zwierkowska
09.01.2019

Makijaż karnawałowy dermokosmetykami? Najlepsze produkty do makijażu z apteki!

czytaj więcej